Zo kies je de juiste warmtepompomkasting!

Warmtepompen hebben grote voordelen. Ze zijn milieuvriendelijk, kostenbesparend, bieden een hoog rendement en zijn relatief goedkoop. Het grootste nadeel is dat warmtepompen relatief veel geluid produceren. Een omkasting is hiervoor een goede oplossing. Maar welke omkasting past het beste bij jouw pomp? Merford stippelt deze en andere lastige keuzes voor je uit.

1. Past de pomp?

Het allereerste waar je op moet letten bij het aanschaffen van een omkasting voor je warmtepomp is: past deze kast om de pomp die ik heb? Er is nogal wat verschil in afmetingen en daarnaast zijn er zowel staande als hangende warmtepompen. Zo wordt de zoektocht naar een goede omkasting bemoeilijkt. Merford heeft ervoor gekozen een aantal universele omkastingen te maken, zelfs voor de hangende warmtepomp is een oplossing.

2. Is er voldoende ventilatie?

Een passende kast is ook belangrijk in verband met de ventilatie. Een warmtepomp moet lucht tot zich kunnen nemen en uit kunnen blazen. Om de pomp optimaal te laten functioneren moet de warmtepomp deze vitale functies zonder obstructie uitvoeren.
Laat je goed adviseren rondom het gebruikte materiaal (demping is essentieel) en maatregelen die zijn getroffen om capaciteitsverlies van de warmtepomp tegen te gaan.

3. Hoeveel dB(A) kan de omkasting reduceren

In het reduceren van geluid, is massa het sleutelwoord. Hoe groter het oppervlak van het absorptiemateriaal (zachte materiaal in de omkasting) hoe beter. De harde buitenkant van omkasting van doorgaans staal of kunststof zorg ervoor de geluidsgolven afgebogen worden en alsnog geabsorbeerd kunnen worden. Staal of een ander metaal is hiervoor het beste materiaal voor deze taak. Omkastingen van Merford behalen een minimale reductie van 9 dB(A) en een maximale reductie van 15 dB(A) bevindt Merford zich bovenaan de lijst van fabrikanten van omkastingen.

4. Wat zegt de wet over warmtepompen

Daarbij komt nog kijken dat de verwachting is dat nieuwe Europese richtlijnen voor warmtepompen worden ingevoerd. De huidige richtlijnen stellen dat 6 kW pompen maximaal 65 dB(A) mogen produceren en 6 tot 12 kW pompen maximaal 70 dB(A). Afstand is van belang, want een afstand van vijf meter reduceert de geluidsdruk van een pomp met ongeveer 21 tot 24 dB(A). Een hoop technische informatie, maar wat echt belangrijk is om te weten is dat Merford als enige tegemoet kan komen aan de eis van de Nederlandse Stichting Geluidshinder om pompen maximaal 40 dB(A) te laten produceren.

5. Extra aandachtspunten

Tot slot is het goed om ook de volgende eigenschappen te toetsen in de zoektocht naar een stillere warmtepomp. Extra trillingsdemping, eenvoudige toegang voor inspectie en onderhoud, eenvoud in de installatie installeren en tot slot natuurlijk ook de prijs. Houdt daarbij het gebruikte materiaal en een realistische inschatting van de geluidsreductie in gedachten.