Binnenstad-ruzie door overlast warmtepomp

Bij Merford worden we regelmatig benaderd door installateurs die zich geen raad meer weten. Ze hebben bij een zakelijke klant in de binnenstad een installatie geplaatst en nu klagen de omwonenden. Of ze hebben bij een restaurant of café in een gezellige wijk een warmtepomp geïnstalleerd en de klant heeft zich niet goed laten informeren over het geluidsniveau van die warmtepomp.

Buren klagen, eerst bij het bedrijf en dan bij de gemeente. Discussies kunnen zo hoog oplopen dat de gemeente het bedrijf gebiedt de stekker uit de warmtepomp te trekken totdat er maatregelen tegen de geluidsoverlast zijn genomen. Als een bedrijf voor warmwatervoorziening afhankelijk is van de warmtepomp, kan dat een flinke strop zijn. Het bedrijf belt de installateur: doe iets!

Geluidsbeperkende omkasting

Voor zulke situaties heeft Merford een goede en vooral ook snelle oplossing. In ons akoestisch laboratorium in Gorinchem meten we verschillende warmtepompen. We weten daardoor precies welke onderdelen lawaai maken en waar we ons op moeten richten bij het maken van omkastingen. Ook testen we extern onze luchtroosters, zowel akoestisch als luchttechnisch. De omkastingen die wij produceren, komen niet in contact met de pomp zelf. Ze leveren dus geluidsreductie, maar veroorzaken geen trillingsgevaar. Door de speciale lamellen zijn de luchttoevoer en -afvoer zo aerodynamisch dat ze geen afbreuk doen aan het functioneren van de pomp.

Geluidsreductie warmtepomp

Standaardomkastingen leveren we uit voorraad, zodat er snel een oplossing is bij geluidsoverlast. Zo’n binnenstad-ruzie is dan snel bedaard, want de kasten hebben een zeer hoge geluidsdemping: een gegarandeerde geluidsreductie van 9 tot 15 dB(A) op één meter afstand. Niet onbelangrijk voor de installateur die net iets teveel boze telefoontjes heeft gehad: de omkasting wordt geleverd als bouwpakket met tekening. Dus ook de meest gestreste installateur kan hem plaatsen!

Lees meer over onze omkasting voor de warmtepomp

merford stille warmtepomp magazine
Energiezuinig zonder geluidsproblemenEen luidruchtige warmtepomp, hoe verminder je geluidsoverlast?