Waar plaats je de lucht-warmtepomp

Wat is het verschil tussen de warmtepomp en de cv-ketel? Generiek noemen we de warmtepomp de milieuvriendelijke vervanger voor de cv-ketel. Eén van de verschillen is dat een warmtepomp één deel binnen heeft staan en één deel buiten. Dit zijn de lucht-water en lucht-lucht warmtepompen. Deze buitendelen zijn te vergelijken met een buitendeel van een airco-unit. Waar hou je rekening mee bij het plaatsen?

Richtlijnen geluid buitendeel warmtepomp

Belangrijk om mee rekening te houden bij de plaatsing van een pomp: het geluid. Het grootste nadeel van een buitenunit is namelijk het geluidsniveau. In een eerdere blog schreven we al het volgende over de geluidsgrenzen van buitenunits:

“Europese richtlijnen geven aan dat pompen tot 6 kW maximaal 65 dB(A) geluidsvermogen mogen geven. Voor pompen van 6 tot 12 kW geldt 70 dB(A). Deze richtlijnen gelden al voor airco’s en ventilatoren en worden geleidelijk ook ingevoerd voor warmtepompen. Een warmtepomp tot 6 kW geeft op 5 meter afstand ongeveer 41 – 44 dB(A) geluidsdruk. Een buitenunit van de warmtepomp van 6 tot 12 kW geeft op 5 meter afstand ongeveer 46 – 49 dB(A) geluidsdruk. Vanaf 2021 wordt de geluidsnorm voor buitenunits van warmtepompen maximaal 40 dB. Dat betekent dat voor een huidige warmtepomp op 5 meter afstand extra geluidsdemping nodig is, tussen 9 en 14 dB(A).”

Vergelijking harde geluiden

  • Stille slaapkamer 25 dB (A) 
  • Koelkast 35 tot 40 db (A) 
  • Pratende mensen 50 dB(A)
  • Piekbelasting warmtepomp 55 db (A) *
  • Koptelefoon 80 tot 90 dB (A)
  • Brandweersirene 120 dB (A)
  • Vuurwerk 140 dB (A)

*Een omkasting reduceert tot wel 15 dB (A).
Bron: Nationale Hoorstichting

Plaats van de warmtepomp

De plaats, afstand en positie van een warmtepomp bepalen in hoeverre geluidsoverlast een rol speelt. Bij het plaatsen van de pomp moet rekening gehouden worden met de afmetingen van een omkasting en met contactgeluid. Wanneer een pomp, met of zonder omkasting, tegen een gevel of op een plat dak wordt geplaatst, kan contactgeluid doordringen in de (eigen) woning of die van je buren. Zorg daarom bij plaatsing tegen een gevel altijd voor een trillingsdemping.

Afstand en positie

Geluidsniveau neemt af met afstand. Plaats daarom het buitendeel van een pomp zo ver mogelijk van je woning of gebouw, zonder uiteraard naastgelegen buren te hinderen. Hierbij is het ook verstandig de pomp niet te dicht op een erfafscheiding of gevel te plaatsen. Zo voorkom je dat het geluid reflecteert. Wanneer je daarbij ook rekening houdt met de positie van de ventilator of compressor ten opzichte van een weerkaatsend oppervlak, weet je zeker dat je alles hebt gedaan om te voorkomen dat het geluid van de warmtepomp overlast veroorzaakt.

Afstand tussen binnen- en buitenunit

Het is belangrijk om de binnen- en buitenunit niet te ver uit elkaar te plaatsen. Wil je het meest uit de warmtepomp halen? Plaats de twee delen dan niet verder dan 10 tot 20 meter uit elkaar. Zo voorkom je dat er veel warmte verloren gaat waardoor het rendement afneemt.

De experts van Merford adviseren uw graag over de plaatsing van de warmtepomp en het gebruik van een omkasting. Elke pomp produceert een ander aantal decibel, waardoor de ideale plek en omkasting per warmtepomp kan verschillen.