Subsidie voor de warmtepomp

Nederlandse huishoudens en bedrijven worden steeds meer gestimuleerd om duurzame warmte te gebruiken en minder gas. Een warmtepomp is daar een goede oplossing voor en wordt in sommige gevallen ook gesubsidieerd. Hier lees je meer over de subsidies voor warmtepompen en aan welke vereisten voldaan moet zijn om aanspraak te maken op een subsidie.

ISDE-subsidie voor warmtepompen

De ISDE, de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing, is een initiatief van de Rijksoverheid om huishoudens minder gas te laten gebruiken. In 2022 is € 228 miljoen budget beschikbaar voor o.a. zonneboilers en (hybride) warmtepompen en isolatiemaatregelen. 

Hoogte van de subsidie

Mede door de ISDE is een groeiend aantal warmtepompen geïnstalleerd in Nederlandse woningen. Als consument kunt u in aanmerking komen voor minimaal €500 euro subsidie voor een (hybride) warmtepomp. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het soort warmtepomp. De precieze subsidiebedragen zijn te vinden op deze lijst. In sommige gevallen wordt de helft van de prijs van een warmtepomp gesubsidieerd.

Vereisten voor de subsidie

De Nederlandse overheid stelt een aantal voorwaarden voor het ontvangen van een subsidie:

  1. U bent eigenaar van de koopwoning en het is uw hoofdverblijf (of wordt uw hoofdverblijf direct na renovatie).
  2. De warmtepomp is een nieuw product en is geen tweedehands / gebruikt product.
  3. U laat de warmtepomp installeren in een woning waarvoor de omgevingsvergunning is aangevraagd voor of op 30 juni 2018.
  4. De warmtepomp is geïnstalleerd voordat u een aanvraag doet.
  5. De installatie is gedaan door een bouwinstallatiebedrijf. De installatie mag u niet zelf doen.
  6. U bent in het bezit van een factuur en betaalbewijs van de aanschaf en installatie van uw warmtepomp.
  7. U kunt tot maximaal 12 maanden na installatie van uw warmtepomp nog subsidie aanvragen. Dat kan anders worden, als u uw aanvraag combineert met een aanvraag voor een isolatiemaatregel, dan geldt namelijk dat u tot 12 maanden na het installeren of aanbrengen van de eerste maatregel subsidie aan kunt vragen.
  8. Wilt u naast de warmtepomp ook nog een of meer isolerende maatregelen laten uitvoeren? Dan kunt u alle maatregelen in 1 aanvraag indienen.

 

Geluidsdemping met een warmtepomp-omkasting

Voldoet u aan de eisen voor de subsidie? Naast de financiële drempel is het geluid van een warmtepomp een volgende drempel. Laat u goed voorlichten over de geluidsniveaus en wat dat betekent. Om geluidsoverlast te minimaliseren kunt u denken aan een omkasting. Met een omkasting van Merford is het geluid te reduceren tot 15 decibel. Meer weten? Bekijk de mogelijkheden hier.
 

Minimaal geluid van uw gesubsidieerde warmtepomp

Bent u geïnteresseerd in een warmtepomp-omkasting? Met onze keuzehulp ontdekt u eenvoudig welke omkasting bij uw warmtepomp past. Heeft u vragen of wilt u meer weten? Neem contact met ons op, wij helpen u graag verder.