De meest gestelde vragen
over de warmtepomp

Hieronder lees je de antwoorden op de meest gestelde vragen over de warmtepomp, omkastingen en andere zaken zoals installatie en garantie. Met de categorieën kun je eenvoudig navigeren. Vind je het antwoord op je vraag niet? Neem dan contact met ons op.

Hoe zorgt een warmtepomp-omkasting voor demping?

Een warmtepomp-omkasting zorgt voor demping tussen de 9 en 15 dB(A) door slim materiaalgebruik. De omkasting van Merford bestaat uit meerdere lagen geluidsisolerend materiaal, waarvan de buitenste schil van staal is. Speciale geluiddempende lamellen in de buitenste stalen schil maken benodigde ventilatie mogelijk. Bovendien zet de dempende omkasting geluidsgolven om in warmte, waardoor minder energie verloren gaat.

De stalen buitenschil is niet alleen bedoeld voor geluidsreductie, maar beschermt de kwetsbare warmtepomp ook tegen vandalisme en de weersomstandigheden.

Vermindert een omkasting de effectiviteit van de warmtepomp?

Het dempen van de warmtepomp met een omkasting heeft geen invloed op de effectiviteit van de pomp, mits aan een paar voorwaarden wordt voldaan. Ten eerste is het belangrijk dat de airflow van de warmtepomp niet belemmerd wordt door de omkasting. De lamellen in de omkasting zorgen ervoor dat de luchtstroom toe- en afvoer ongehinderd plaatsvindt. Als de airflow ongehinderd kan plaatsvinden, is er geen enkele reden voor een afname in effectiviteit.

Ten tweede moet de pomp vrij staan. We hanteren hiervoor een vuistregel van 1 m rondom de pomp- en omkasting installatie. Dat is niet alleen het beste voor de airflow, ook voor onderhoud aan de pomp is het belangrijk dat deze toegankelijk is.

De dempende omkasting zet geluidsgolven van de pomp om in warmte, waardoor minder energie verloren gaat. De effectiviteit van de warmtepomp gaat daarom niet achteruit, maar verbetert juist.

Hoeveel geluidsreductie levert een warmtepomp-omkasting op?

Een omkasting van Merford zorgt voor tussen de 9 en 15 dB(A) demping, afhankelijk van de plaatsing, afstand tussen pomp- en omkasting installatie en de gevel en het type warmtepomp.

Wat is de levertijd voor een warmtepomp-omkasting?

Gemiddeld duurt het leveren van de warmtepomp-omkasting 4 tot 5 weken vanaf het moment van bestelling. Zeker weten dat je de juiste omkasting bestelt? Zoek je omkasting hier >>>

Zorgt een warmtepomp-omkasting voor een langere levensduur van de warmtepomp?

De levensduur van een warmtepomp is zeer afhankelijk van het type warmtepomp en de intensiteit van het gebruik. Een omkasting helpt om slijtage tegen te gaan en om de pomp te beschermen tegen de elementen.

Kan ik zelf een warmtepomp-omkasting installeren?

Onze omkastingen zijn eenvoudig zelf te installeren. Het duurt ongeveer 2 uur om de omkasting te installeren/ Het is belangrijk om rekening te houden met de ruimte om de omkasting heen, we adviseren een vrije ruimte van 1 m rondom de omkasting.

Hoe lang duurt het monteren van een warmtepomp-omkasting?

Gemiddeld duurt het 2 uur om de warmtepomp-omkasting te monteren.

Moet een warmtepomp vrij staan?

Ja, de warmtepomp moet vrij staan vanwege de lucht toe- en afvoer. Bij Merford hanteren we een vuistregel van 1 m vrije ruimte om de warmtepomp heen. Het is belangrijk dat de airflow van de warmtepomp niet belemmerd wordt. De lamellen in de omkasting zorgen ervoor dat de lucht toe- en afvoer ongehinderd plaatsvindt.

Hoe ver moet de warmtepomp van de gevel staan?

Voor een optimale lucht toe- en afvoer is het belangrijk dat de warmtepomp met omkasting voldoende vrij staat. Bij het plaatsen van de omkasting rekenen wij altijd met de vuistregel dat de omkasting vrij moet staan met ten minste 1 m tussen de omkasting en bijvoorbeeld de gevel.

Kan een warmtepomp-omkasting worden geïnstalleerd bij een warmtepomp die aan de gevel is opgehangen?

Helaas is er nog geen optie om een omkasting te installeren bij een warmtepomp die aan de gevel hangt. Momenteel zijn we druk bezig om dat te ontwikkelen.

Kan een warmtepomp met omkasting op een dak staan in verband met de weersomstandigheden?

Ja, de warmtepomp met omkasting kan op een dak staan. Het moet wel een stevig, plat dak zijn. De omkasting kan verankerd worden aan het dak, dus een stevige wind kan de installatie wel hebben.

Op wat voor soort ondergrond of vloer moet de warmtepomp en -omkasting staan?

Het belangrijkste is dat de warmtepomp en de omkasting op een stabiele en vlakke ondergrond staan. De stabiliteit en positie van de installatie is essentieel voor een goede werking van de lucht toe- en afvoer van de warmtepomp. Houd daarbij rekening met de draagkracht van de plek waar je alles neerzet, bijvoorbeeld wanneer je deze op een plat dak zet. De omkasting van Merford weegt tussen de 150 en 210 kilogram en tel daar het gewicht van de pomp bij op. Om schade aan de pomp of omkasting en de ondergrond te voorkomen, moet je daarom zeker weten dat het stevig genoeg is.

Welke omkasting past bij mijn warmtepomp?

Onze omkastingen passen bij vele typen warmtepompen. Om zeker te weten welke omkasting om jouw type warmtepomp past, hebben we handige tool gemaakt. >>> Zoek je omkasting.

Is een warmtepomp-omkasting te vergrendelen?

De omkasting kan vergrendeld worden met een slot. Voor inspectie en onderhoud aan de warmtepomp is het noodzakelijk de demontabele zijpanelen te verwijderen.

Wat is het gewicht van de verschillende typen warmtepomp-omkastingen?

De warmtepomp-omkastingen van Merford hebben een gewicht van tussen de 150 en 210 kilogram, afhankelijk van de maat. Om die reden is het belangrijk dat deze geïnstalleerd wordt op een stabiele en vlakke ondergrond waarvan je zeker weet dat het gecombineerde gewicht van de omkasting en de pomp geen problemen oplevert.

In welke kleuren en stijlen zijn de warmtepomp-omkastingen te leveren?

De omkastingen van Merford zijn te bestellen in een gewenste RAL-kleur die wij met poedercoating aanbrengen. RAL is een aanduiding voor een set kleuren. Overleg met je specialist van Merford welke beschikbaar zijn voor het type omkasting dat je zoekt.

Kan ik makkelijk bij de warmtepomp komen voor onderhoud of inspectie?

De omkasting heeft demonteerbare zijpanelen waardoor je eenvoudig de warmtepomp kunt inspecteren of onderhoud kunt verzorgen. De omkasting is af te sluiten met een slot.

Mijn warmtepomp is verhoogd door een montagebalk/trillingsdempers; welk type omkasting past daar het beste bij?

Hou rekening met de mogelijkheid dat door de ophoging een omkasting niet past. Neem contact met ons op zodat we je verder kunnen helpen om zeker te weten of de omkasting geschikt is. Vul vooraf alvast even onze handige tool in: Welke omkasting past om jouw warmtepomp?

Leveren jullie trillingsdempers of montagebalken voor onder de warmtepomp?

Merford levert geen dempers of montagebalken voor onder de warmtepomp. Het beste kun je deze aanschaffen via de installateur.

Heb je het antwoord op je vraag niet kunnen vinden?
Neem dan contact met ons op.