De cv-ketel wordt koud gemaakt
De geluiden doen al langer de ronde, maar een Haagse beslissing omtrent een alternatief voor de verwarmingsketel lijkt steeds dichterbij te komen. Eerder al publiceerde meerdere media stukken over het koud maken van de cv-ketel.
Als je nog niet weet waar het precies over gaat, hier kort een overzicht. Een brede coalitie van fabrikanten van cv-ketels, milieuorganisaties zoals Greenpeace en Milieudefensie en grote spelers binnen de energiesector dienden recent een voorstel in voor een alternatief voor de verwarmingsketel. Vanaf 2021 moet de cv-ketel verboden worden en vervanging van dan uitstervende ketels moet gebeuren door het plaatsen van warmtepompen, zonnewarmte-systemen of hybride warmte-oplossingen.
3 opvallende trends
Bovenstaande werd kort geleden gepubliceerd door de Volkskrant. Eerder al wijdde BNR Nieuwsradio een item aan de onvermijdelijke opmars van alternatieve oplossingen voor warmte in huis (en het verdwijnen van de cv). Onderzoeksbureau Good Consultancy publiceerde een trendrapport met daarin een paar opvallende conclusies. Het aantal geïnstalleerde warmtepompen gaat geheid toenemen, stelt het rapport. Ook zal Nederland uiteindelijk van gas af moeten en gaan en tenslotte, toekomstbestendig en duurzaam je huis verwarmen gaat niet zonder warmtepomp (of een hybride oplossing). In het item van BNR kwam Doukle Terpstra aan het woord, tevens de initiatiefnemer van het voorstel om de cv-ketel binnen een paar jaar te verbieden en de komst van een alternatief voor de verwarmingsketel. Het manifest is reeds overhandigd aan de Tweede Kamer en Diederik Samsom, aangesteld door minister van Economische Zaken en Klimaat om het nieuwe Klimaat- en Energieakkoord uit te onderhandelen. Eerder al zei Wiebes dat onderzocht zou worden hoe de cv-ketel langzaam uitgefaseerd kon worden. Het grootste argument hiervoor is de inefficiëntie en de afhankelijkheid van aardgas.
Voorbereiden op de kou kan nu al
Een luchtwarmtepomp lijkt een goed en efficiënt alternatief voor de verwarmingsketel. Toch zijn er nog wat reserveringen. Warmtepompen zijn in vergelijking met cv-ketels relatief duur. Daarbij wordt installatie vaak als ingewikkeld gezien. Ook ontbreekt het in Nederland aan genoeg gekwalificeerde installateurs. Maar er ontstaat ook een heel praktisch probleem als iedereen overstapt op de luchtwarmtepomp. En dat is geluidsoverlast. De huidige generatie luchtwarmtepompen zorgen nog voor geluidsoverlast, zeker in een woonwijk. Het oplossen van dit probleem is de expertise van Merford. Een geluidswerende warmtepompomkastingen kan overlast tot een minimum beperken. Een omkasting voor een luchtwarmtepomp is eenvoudig te installeren, ook voor onervaren installateurs. Download onze brochure voor meer informatie en bereid je vast goed voor op het koufront dat zich aandient voor de cv-ketel.