Een luidruchtige warmtepomp, wat kun je eraan doen?

Afgelopen week werden we bij Merford gebeld door een projectontwikkelaar. Hij had net 24 huizen gebouwd en opgeleverd in een project in Brabant. Voor de warmwatervoorziening waren warmtepompen op de daken van de schuurtjes geplaatst. Al snel na de oplevering kreeg hij klachten van de nieuwe bewoners over het geluidsoverlast dat die warmtepompen produceerden. Het geluid was werkelijk onacceptabel, vonden de buurtbewoners.

Alle betrokkenen werden opgeroepen voor een bewonersbijeenkomst met de projectontwikkelaar, de architect, de gemeente en de aannemer. Het doel van de avond was een oplossing te vinden voor de geluidsoverlast. De projectontwikkelaar had een goede eerste stap gezet door het probleem serieus te nemen. Om een oplossing te vinden nam hij contact op met Merford, met de vraag: ‘wat kan ik hieraan doen?’

Geluidsoverlast van warmtepomp

Wij kunnen ons goed voorstellen dat een buurt vol warmtepompen tot geluidshinder kan leiden. Al die warmtepompen bij elkaar produceren behoorlijk wat decibellen. Het geluidsniveau in de wijk stijgt elke keer enorm als er een piek is in warmwatergebruik. Dat is iets wat de bewoners, maar ook de gemeente, absoluut niet willen.

Geluidsisolerende omkasting

De oplossing voor het probleem was een omkasting van Merford, die zo om de warmtepomp heen kan worden gezet. De lucht wordt voortaan aangezogen via een geluiddempend rooster. Het hart van de warmtepomp is geïsoleerd met een kasting van geluidswerend materiaal en via een tweede geluiddempend rooster wordt de lucht weer uitgeblazen. Omdat sommige bewoners een omkasting op het dak van hun schuurtje niet mooi vinden en het dak mogelijk ook niet sterk genoeg is voor warmtepomp buitenunit én omkasting, werd een aanvullende oplossing bedacht. In de tuinen komt een aftimmering waarin de bewoners ook hun kliko kwijt kunnen en daarin wordt de warmtepomp gehangen. In de kast komen geluidswerend materiaal en de eerdergenoemde geluiddempende roosters. De bewoners mogen nu zelf kiezen voor de tuinkast of de kasting op het dak van hun schuur. Wat ze ook kiezen, de buurt kan straks weer genieten van de stilte.

Gasloze wijken

In de komende jaren verwachten we een toename van dit soort vragen. Er komen veel gasloze wijken bij en die moeten allemaal een verwarmingsconcept hebben. Een deel zal worden aangesloten op de stadsverwarming, maar waar geen stadsverwarming is zal met warmtepompen worden gewerkt. Woningbouwverenigingen zullen dan vaak kiezen voor lucht-water warmtepompen, want dat is de goedkoopste methodiek. Met de geluidsoverlast die door die warmtepompen wordt veroorzaakt, weet Merford gelukkig wel raad!